Сьогодні, 11 березня, розпочався Великий піст 2019. Якщо ви або хтось з членів вашої родини вирішили постити цього року, вам буде корисна інформація про дати Великого посту 2019 року, а також про продукти та основні правила харчування в цей період.

Великий піст 2019: дати початку та закінчення    

Великий піст – це найзначиміший, найсуворіший та найтриваліший піст у році. Дата початку Великого посту цілком залежить від святкування Великодня, яка є перехідним святом. А тому й сам піст також не має фіксованої дати і щороку може припадати на різні дні і навіть місяці.

Великий піст починається за сім тижнів до Великодня. І оскільки 2019 року православний Великдень припадає на неділю, 28 квітня, отже, Великий піст починається у понеділок, 11 березня, а закінчується в суботу, 27 квітня, напередодні Великодня.

Це найсерйозніший і найтриваліший піст, протягом якого віряни проводять час в молитвах і роздумах над життям, а також займаються духовним та фізичним очищенням, обмежуючи себе в їжі, розвагах, поведінці.

Великий піст 2019 року: правила харчування та заборони в їжі

Такий тривалий і важкий період Великого посту призначений для підготовки вірян до святкування Великодня. Він проводиться в молитвах, каятті, спогадах смерті і воскресіння Христа. Також під час Великого посту існує суворе обмеження на споживані продукти.

Піст передбачає повну відмову від м'яса, м'ясних продуктів, яєць, молока і молочних продуктів. До того ж, в певні дні Великого посту обмеження накладається на рибу, олію та варену їжу. У такі дні дозволено лише сироїдіння.

У перший та останній тижні Великого посту згідно з церковним Статутом дотримуються найсуворіших правил харчування. Також є дні, коли ті, хто постує, нічого не їдять.

По понеділках, середах і п'ятницях допустимо сухоїдіння, яке включає хліб, сирі та солоні овочі, зелень, фрукти, сухофрукти, горіхи, мед, а з пиття дозволені відвари або настої з трав, фруктів та ягід, квас. 

По вівторках і четвергах можна вживати в їжу гаряче, тобто їжу, яка пройшла теплову обробку, варену, печену, без рослинної олії.

По суботах і неділях, а також у святкові дні дозволена їжа з рослинною олією і вино.

7 квітня святкується Благовіщення Пресвятої Богородиці, і цього дня можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино і рибу.

20 квітня – Лазарева субота, коли також дозволено вживання рибної ікри.

21 квітня, у Вербну неділю можна їсти рибу.

26 квітня, Страсна п'ятниця – цього дня не можна нічого їсти.

Щоб під час Великого посту не нашкодити своєму здоров'ю, намагайтеся скласти повноцінне, різноманітне і правильне харчування. Також, перед тим як розпочинати постити, проконсультуйтеся з лікарем і порадьтеся з духовним наставником.

Нагадаємо, згідно з православним календарем, Великдень 2019 святкуватиметься 28 квітня. Напередодні завершується Великий піст, який є серйозною підготовкою для всіх вірян до світлого свята Воскресіння Христового.

Джерело