Всі ми хочемо їсти овочі та фрукти в свіжому вигляді протягом усієї зими, тому що це корисно для організму, але для цього потрібно знати, як і де їх правильно зберігати. Часто овочі та фрукти, які ми заклали на зберігання, через порушення умов зберігання, уражуються різними хворобами та шкідниками, що призводить до значних втрат. Зібрати – це лише початок, головне зуміти зберегти і як найдовше, тому коротко зупинимося на деяких умовах зберігання.
Правильна підготовка цибулі до зберігання – це запорука того, що ваш урожай долежить до весни. До цього етапу потрібно дуже серйозно поставитися. Перед тим, як підготувати цибулю до зберігання, потрібно в першу чергу її просушити. Час сушіння залежить від температури повітря, розміру та вологості самих овочів. Дрібні цибулини сушимо не менш ніж 7 днів, а великі - до 20 днів.
Дуже добре зберігати цибулю в косах або вінках (кому як зручніше плести). Тільки важливо перед плетінням переконатися, що листя вже добре просохло — інакше може утворитись гниль.
Якщо вважаєте за краще не підвішувати, а закладати цибулю на зберігання (наприклад, в ящики або кошики), перо краще обрізати, залишивши приблизно 3-4 см від головки. І ще раз перебрати, щоб не закладати на зберігання головки з пошкодженнями.
Зберігати цибулю потрібно в сухому, прохолодному приміщенні. Ідеальне місце зберігання — горище приватного будинку (при температурі від 0 до +2 градусів). Або навіть комора звичайної міської квартири - як правило, взимку там сухо і тепло. У більш вологому приміщення (наприклад, підвалі) потрібно поставити поряд з цибулею сорбенти - попіл, тирсу, які будуть вбирати надлишок вологи. Найкраще зберігаються невеликі головки середнього розміру. Тому в першу чергу їжте пошкоджені і дрібні цибулинки, потім з’їдайте найбільші. А середні (5-6 см) мають шанс дожити навіть до червня, коли виростає зелена цибуля.