Постійні відключення електроенергії впливають й на те, що в оселях громадян не будуть працювати холодильники. Це спричиняє порушення умов зберігання продуктів харчування.

В такому випадку охолоджені або заморожені продукти можуть бути небезпечними для споживання. Зіпсовані продукти можуть викликати тяжкі харчові отруєння та суттєво погіршити стан здоров’я.

Рекомендуємо для уваги деякі поради:

  • в холодильнику має бути температура 4 градуса Цельсія або нижче (подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері заздалегідь), в морозильній камері – нижче 0;
  • якщо ви повідомлені про графік відключень, завчасно підготуйтеся: заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4 градуса або нижче;
  • якщо електроенергію вже вимкнули, дверцята холодильника та морозильної камери тримайте по можливості закритими. Якщо дверцята залишаються зачинені, продукти у холодильнику є безпечними до 4 годин, 48 годин – у повній морозилці, 24 години – у напівпорожній морозилці. Відключена електроенергія більше ніж 4 години – можна помістити до продуктів у холодильник лід (сухий або блоковий, придбаний завчасно);
  • перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду, за допомогою термометра.

Підозрілу їжу ніколи не пробуйте на смак. Якщо насторожує колір, запах, структура харчових продуктів, які швидко псуються (м'ясо, риба, яйця, молочні продукти), краще викиньте її.

ГУ Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області