Емоціогенна харчова поведінка — один із трьох типів порушення харчової поведінки, що призводить до переїдання.

Працює за принципом: коли мені сумно — я їм, коли мене не люблять — їм, страшно — їм. Тобто людина їсть кожен раз, коли її переповнюють емоції.

Як це відбувається:

  • Трапляється подія.
  • Вона викликає у людини емоційний дискомфорт: страх, злість, розчарування.
  • Людина не витримує й починає шукати, що її зараз могло б заспокоїти. Звертається до свого досвіду й виявляє, що це — їжа.
  • Людина їсть. При цьому потреби в їжі в організму немає.

Якщо така поведінка повторюється регулярно, з часом це може призвести до ожиріння, інсулінорезистентності, діабету.

Простий спосіб виявити нервове переїдання. Якщо рука знову тягнеться за чимось "смачненьким", поставте собі питання: чи задовольнить мене зараз з’їсти скоринку хліба? 

Якщо так — ви зголодніли, варто нормально попоїсти. Якщо ж вам хочеться саме цю цукерочку/чипсину/ковбаску — схоже, ви таки заїдаєте стрес.

Проблему емоційного переїдання варто вирішувати не зі сторони харчування, а зі сторони емоцій. Спробувати розібратися: які саме емоції передують бажанню з’їсти шоколадку? Що саме я відчуваю в ситуаціях, коли мене тягне до печива?

Коли ми аналізуємо те, що з нами відбувається, у нас з'являються над цим контроль.

Бережіть себе і не переїдайте!