Емоціогенна харчова поведінка — один із трьох типів порушення харчової поведінки, що призводить до переїдання.
Працює за принципом: коли мені сумно — я їм, коли мене не люблять — їм, страшно — їм. Тобто людина їсть кожен раз, коли її переповнюють емоції.
Як це відбувається:
- Трапляється подія.
- Вона викликає у людини емоційний дискомфорт: страх, злість, розчарування.
- Людина не витримує й починає шукати, що її зараз могло б заспокоїти. Звертається до свого досвіду й виявляє, що це — їжа.
- Людина їсть. При цьому потреби в їжі в організму немає.
Якщо така поведінка повторюється регулярно, з часом це може призвести до ожиріння, інсулінорезистентності, діабету.
Простий спосіб виявити нервове переїдання. Якщо рука знову тягнеться за чимось "смачненьким", поставте собі питання: чи задовольнить мене зараз з’їсти скоринку хліба?
Якщо так — ви зголодніли, варто нормально попоїсти. Якщо ж вам хочеться саме цю цукерочку/чипсину/ковбаску — схоже, ви таки заїдаєте стрес.
Проблему емоційного переїдання варто вирішувати не зі сторони харчування, а зі сторони емоцій. Спробувати розібратися: які саме емоції передують бажанню з’їсти шоколадку? Що саме я відчуваю в ситуаціях, коли мене тягне до печива?
Коли ми аналізуємо те, що з нами відбувається, у нас з'являються над цим контроль.
Бережіть себе і не переїдайте!