Великий піст 2020 року розпочнеться у понеділок 2 березня та триватиме аж до 18 квітня. У цей період християни східного обряду дотримуються певної дієти та особливих правил. Закінчиться Великий піст Великоднем, який 2020 року припадає на 19 квітня.
Великий піст становить сорок днів, так звану Велику чотиридесятницю. Він є образом сорокаденного посту Ісуса Христа в пустелі. Наступні вісім днів - Лазарева субота, Вербна неділя і шість днів Страсної седмиці - присвячені спогадам Страстей Спасителя і подій, які їм передували.
За церковним статутом забороняється вживання в їжу продуктів тваринного походження - м'яса, молока, яєць, риби. З понеділка по п'ятницю, якщо на ці дні не доводиться будь-яке свято, не вживається і рослинне масло. Риба дозволяється лише двічі: на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) і на Вербну неділю. У Лазареву суботу дозволяється ікра. В інші суботи та неділі посту, Великий Четверток (Страсний Четвер) і в дні деяких особливо шанованих святих (наприклад, сорока Севастійських мучеників - 22 березня, святителя Григорія Двоєслова - 25 березня) дозволяється рослинна олія. Перший день посту - Чистий понеділок - і передостанній - Велику П'ятницю (Страсну П'ятницю) - рекомендується проводити без їжі.
Розумна стриманість корисна. Навпаки, непомірність - причина хвороб. Церква полегшує тяготи посту для вагітних жінок, хворих, людей похилого віку, людей, зайнятих важкою працею. Щоб піст служив зміцненню, мало лише відмови від "важкої" для травлення їжі - м'яса, жирів. Потрібно виключити будь-які зловживання - прянощами, гострою, солоною, кислою, солодкою, смаженою їжею.