У розпал грибного сезону, з 18 по 20 червня трьох осіб із двох сусідніх громад Кам’янеччини на лікарняні ліжка відділення анестезіології та інтенсивної терапії "Багатопрофільної центральної районної лікарні" Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради вклали отруєння маремухами (наукова назва цих грибів - "мухомор червоніючий", "мухомор сіро-рожевий").
Цього разу потерпілими стали досвідчені грибники з багатолітнім "стажем" тихого полювання, зокрема, й на маремухи. Ще й гриби збирали в сусідніх листяних лісах сіл Врублівці та Фурманівка Слобідсько-Кульчієвецької ТГ Кам'янець-Подільського району, інформує лікар-гігієніст Кам’янець-Подільського районного відділу ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Надія Канарчук.
Всі потерпілі засвідчують, що були пильними при виборі грибів, дотримувалися й технології домашнього приготування страв із маремухів: ретельного очищення, попереднього замочування, відварювання й промивання з подальшим тушкуванням (у двох випадках) та смаженням (в третьому випадку). Попри це, 58-літній містянин все ж зауважує, що окремі маремухи були ще незрілими, дуже молодими, тому міг схибити. Подружжя зі Слобідсько-Кульчієвецької ТГ зазначає, що їхні маремухи були зрілими й зовсім не сумнівними.
Проте, найважчий перебіг отруєння був саме у 68-літнього чоловіка з цієї сім’ї. Вже за годину-півтори (після вживання грибів) у чоловіка з’явилися: нудота, блювання, захитування, сильна м’язова слабкість рук та ніг, трохи пізніше додались сплутаність свідомості та марення (галюцинації). Його та себе рятувала (разом з сусідкою) дружина, викликавши фельдшера й "швидку".
58-літнього містянина найбільше турбували: загальна слабкість, сильна м’язова слабкість, локальні судоми м’язів рук та ніг, порушення координації рухів.
Тому нам всім варто згадати, що маремухи являються умовно-їстівними грибами, й незрілі чи перезрілі маремухи легко сплутати з отруйними мухоморами, й тоді вживання грибних страв може призвести до важких отруєнь, а іноді й смерті.
Але, що найбільше тривожить медиків – це те, що кожного року в реанімаційні відділення потрапляють малолітні дітки (навіть віком - до одного року), а їх врятувати вдається дуже рідко.
Тому слід усвідомити:
- грибні страви – не дитяча їжа. Годувати стравами з дикорослих грибів дітей віком до 12 років – не варто;
- годувати ними дітей дошкільного віку – нерозсудливо та легковажно;
- не рекомендується їх вживати вагітним та жінкам, що годують грудьми;
- не рекомендується їх вживати літнім людям.
Й ще раз пригадаємо! Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися вже через 30-60 хвилин після їх споживання або значно пізніше (через 12 годин).
Якщо після споживання грибних страв у вас чи у ваших рідних, знайомих з'явились: нудота, біль у шлунку, блювота, діарея, підвищення температури, запаморочення, похолодіння чи неслухняність кінцівок, судоми чи галюцинації:
- не зволікайте, звертайтеся до медиків, викликайте "швидку" і наголошуйте, що вживали гриби;
- якомога раніше промийте шлунок;
- пийте багато води (можна – підсоленої чи прохолодний чай);
- прийміть сорбент (активоване вугілля чи інший);
- дотримуйтеся постільного режиму;
- не вживайте алкогольних напоїв, молочних та кисломолочних продуктів, бо це може ще прискорити всмоктування токсинів.
Читайте також: "Нічна атака 22 червня: на Хмельниччині працювала ППО".