На Хмельниччині зафіксували третій в цьому році випадок захворювання на ботулізм. Жителька Кам'янець-Подільського району звернулася до лікарів через тиждень після вживання зіпсованої м'ясної консерви.
Як розповіли в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, 62-річна жінка куштувала домашній паштет із свинини 31 травня. Та тільки через тиждень із симптомами, притаманними ботулізму, звернулася до лікарів. Як виявилося, домашній делікатес, виготовлений ще минулого року, просто зіпсувався.
Восьмого червня жінку госпіталізували до інфекційного відділення центральної районної лікарні Слобідко-Кульчієвецької сільської ради Кам’янець-Подільського району. Проте вже через пару годин хвору направили в інфекційну лікарню Хмельницького, де медики ввели їй протиботулінічну сироватку. Наразі пацієнтка находиться під наглядом фахівців. Стан її здоров’я лікарі розцінюють, як середньої тяжкості.
За чотири місяці поточного року в Україні вже було зафіксовано 25 випадків захворювання на ботулізм. Серед них, зокрема, троє дітей та один випадок, на жаль, став летальним для дорослого.
У Центрі громадського здоров’я рекомендують громадянам бути особливо уважними до умов зберігання та приготування їжі влітку.
Нагадаємо, ботулізм - це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше - овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса.