Громадська організація "Батьківська Рада Кам'янця-Подільського" ще у минулому році почала активно працювати у напрямку змін у шкільного харчування.
Тема шкільного харчування актуальна не тільки для Кам’янця-Подільського, а й для усієї України, кухарі працюють зі затвердженими та розробленими стравами ще часі СРСР, а якщо конкретніше востаннє шкільне меню переглядалось у 1957 році.
Хтось скаже, що це віяння сучасності і що меню в школах нормальне, але якщо поглянути крізь призму здоров'я, то виявиться, що у раціоні школярів багато мучних страв, мінімум свіжих овочів та фруктів. А ось, що стосується сучасних віянь, то це напевно естетика. Так, дійсно сучасні діти хочуть споживати їжу, яка приваблює зовнішнім виглядом. В результаті ми зараз маємо статистику, що в шкільних їдальнях харчується тільки 29% дітей, повідомляє видання "Foodandmood".
Багато дискусій та наполегливої роботи, і, у 2018 році було затверджене нове меню від команди Євгена Клопотенка – переможця п’ятого сезону шоу "МастерШеф".
У травні цього року колишня очільниця Кам'янець-Подільського управління освіти і науки Світлана Старченко запевняла активістів ГО "Батьківська Рада Кам'янця-Подільського", що зміни будуть у новому навчальному році.
Перед початком 2019-2020 навчальнго року голова ГО "Батьківська Рада Кам’янця-Подільського" Наталія Секридова відправила інформаційний запит у міську раду щодо отримання інформації з організації харчування у навчальних закладах міста.
Харчування учнів в закладах середньої освіти в 2019 році здійснюється відповідно міської Програми "Харчування дітей" на 2019 рік, затвердженої рішенням сесії Кам’янець-Подільської міської ради від 04.12.2018 №16/64. Програмою передбачено одноразове безкоштовне харчування (сніданки) вартість 13 грн усіх учнів 1-4 класів, за виключенням пільгових категорій. Безкоштовними обідами вартістю 17 грн, згідно поданих документів забезпечуються такі пільгові категорії дітей:
- діти, тимчасово переселені із зони АТО, ООС (Донецька та Луганська область) та тимчасово окупавоної території Автономної Республіки Крим, діти, батьки яких є учасниками АТО, ООС, діти, чиї батьки загинули або отримали поранення під час участі в АТО, ООС які навчаються в закладах середньої освіти;
- діти громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які навчаються в закладах загальної середньої освіти;
- діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування в закладах загальної середньої освіти;
- діти з малозабезпечених сімей;
- діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.
В процесі підготовки до 2019-2020 н.р. у примірні двотижневі меню для харчування учнів організаторами харчування включено страви зі збірника рецептур Євгена Клопотенка (нагенси курячі, стіки курячі, бургер із відбивною, рис "Паелья", салат із капусти з соняшниковим насінням та ін.), які погоджуються місцевою Держпромспоживслужбою.
Також, для покращення матеріально-технічної бази харчоблоків управлінням освіти і науки Кам'янець-Подільської міської ради розроблено програму "На закупівлю обладнання для харчоблоків закладів загальної середньої освіти" та буде включено в перелік програм якіпотребують фінансування у 2020 році.
Усі охочі можуть ознайомитись із рецептурним збірником для шкільних їдалень, в якому 110 страв - салати, перші страви, другі, десерти, соуси та напої можна на сайті "cultfood.info". Думаємо, мамам взбірник також стане у нагоді для урізноманітнення сімейного раціону.