У переддень Різдва, 6 січня, православні та греко-католики сідають за особливу трапезу – Святу вечерю. Головні атрибути свята дідух та 12 пісних страв: кутя, пампушки, узвар...
У переддень Різдва, 6 січня, православних та греко-католиків об’єднує спільна молитва та особлива трапеза – Надвечір’я або Свята вечеря. Цей день потрібно провести в спокої, злагоді та молитві, щоб достойно зустріти маленького Ісусика. Як би старанно ви не виконували усі звичаї та обряди, що їх з віками передавали наші предки, без віри вони не матимуть ні сили, ні різдвяного духу. Тому, головне духовне наповнення свята, а не накривання столу. Сьогодні Святвечір має не таке велике ритуальне значення, як колись, для когось він лише формальність, але чомусь її таки дотримуються. І в тому “чомусь” ховається багато...
На Святий вечір традиційно в домі збирається уся сім’я. Від ранку господині готують страви, які згодом займуть своє місце на святковому столі. Кілька головних атрибутів свята (12 страв, кутя, дідух) є однаковими в усіх регіонах України, але водночас кожен район має свої особливості та нюанси. Хтось готує рідку кутю, інші густу. Також немає чіткого переліку 12 страв, обов’язковими вважаються лише кутя, риба, гриби, вареники з капустою, суп з грибами та узвар. Різдвяна кутя Кутя – неодмінний атрибут свята. Традиція її приготування походить ще з язичницьких часів, але тепер вона стала різдвяною стравою в Україні, Росії та Білорусі. Складники куті мали для слов`ян символічне значення: пшениця – це життя, мед символізував здоров`я і благополуччя, мак та горіхи – достаток у родині. Про пшеницю до куті треба подбати завчасу. Тепер набагато частіше купують обмолочену пшеницю для куті в магазині, проте вдеяких родинах зерно досі товчуть у дерев’яній ступі. Зранку на Святвечір пшеницю ставлять варити доти, поки не буде м’яка. Інші складники куті: тертий мак, мед, горіхи. Також до куті можна додавати ізюм та халву.
Страви святкового столу
Перед тим, як розказати про інші страви на Святвечір, нагадуємо, що в цей день не можна сваритися, треба, щоб все було спокійно. Цей вечір ще називають Багата кутя, бо готують аж 12 страв. 12 страв символізують 12 апостолів Ісуса Христа. За іншими версіями, 12 страв – це 12 місяців.
Різдвяний дідух
Дідуха традиційно, хоча є й винятки, виготовляють з необмолоченого пшеничного чи житнього снопа, що спеціально зберігають від обжинків. Спочатку дідух був символом врожаю, згодом, його почали ставити і оздоблювати на Святу вечерю, пояснюючи це тим, що Ісус Христос народився на сіні. Дідух ставлять у найпочесніше місце - під іконами. Є дві версії, чому 6 січня із першою Різдвяною зіркою люди заносили у хату "хлібне дерево". За однією з них, коли на полі закінчувалися жнива, а селяни збирали урожай - це було справжнім святом. Щоб відзначити радісну подію, люди несли з поля до хати останній обжинковий сніп. Також розповідають, що коли Ісус народився в стаєнці, то було дуже холодно. У стіні Йосип знайшов шпарину і затулив її снопом зі соломи. Мабуть, тому дідух став символом затишку та тепла. В деяких є звичай на Святу вечерю застеляти підлогу в хаті соломою, яка виступає за дідуха. На дідухові сплять в ніч на Різдво, який спалюють досвіта на Марії (другий день різдвяний свят) і колядують навколо нього.